Amsterdam – Lanzarote, ca. 1900 NM

Amsterdam - Lanzarote

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug in Marina Rubicon

Lanzarote, Marina Rubicon, dinsdag 4 oktober 2016

20161002_151812We hadden bijna een week voor anker gelegen bij La Graciosa en het werd tijd om naar Lanzarote te gaan. Het was een beetje thuiskomen in marina Rubicon. We waren er in 2010 om de boot in orde te maken voor onze eerste oversteek van de Atlantische oceaan. We krijgen ook nu weer een mooi plekje en voorlopig is dit onze thuishaven. We blijven genieten van het eiland met de altijd weer indrukwekkende vulkanische landschappen. Ook kwamen we  vrienden tegen met wie we in 2010 aan dezelfde stijger lagen.

Luna Verde hebben we helemaal schoon gemaakt en opgepoetst. Half augustus ging Wilma naar Nederland en heeft daar op de kleinkinderen gepast. Thijs volgde begin september. De hele maand brachten we in Nederland door, genoten van kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden en van de lange nazomer.

Nu zijn we weer terug aan boord. Ook hier is het bijzonder aangenaam met temperaturen van 22-25 graden en een aardig briesje wind. We zwemmen, wandelen, krijgen familie op bezoek en we proberen tussendoor ook nog tijd te vinden voor de altijd aanwezige klussenlijst.

Van Lagos naar de Canarische Eilanden

Isla Graciosa, zondag, 31 juli 2016

DSC04755Het was een snelle tocht. Dinsdag vertrokken uit Lagos en vrijdag voor anker bij Playa Francesa, 520 mijl verder, ca. 175 mijl per etmaal. De voorspelling was een vrij constante wind van 20 knopen uit NNW. Een wolkendek met hier en daar een gat verstoort het geheel. Het gemiddelde klopte wel. Lokaal waren de afwijkingen groot. De wind varieerde tussen 15 en 25 knopen en dat bezorgde ons veel werk. Rif erin, rif eruit, genua erbij, genua eraf, maar we schoten wel goed op. Onderweg kruisen we een “tall ship rally”, kennelijk onderweg naar de middellandse zee.

Isla Graciosa blijft een van de meest aantrekkelijke plekjes van de Canarische eilanden. Het eiland is ongeveer 6 bij 3 km, het is vlak met 5 vulkanische pieken, er zijn geen aangelegde wegen, wel twee kleine supermarktjes, een handjevol restaurants en ca. 600 inwoners. Hier kan je de wereld even vergeten.

DSC04786De baai bij Playa Francesa biedt uitstekende beschutting tegen de noordoostpassaat die hier nogal eens langs giert. We ankeren op zand, 7 meter, en voor de zekerheid zetten we 40 meter ketting. We zijn van plan om hier een paar dagen te blijven voor we verder gaan naar Lanzarote.

 

 

 

 

Naar Lagos

Lagos, donderdag 21 juli 2016

DSC04635We liggen nog rustig achter ons anker in de havenkom van Portimão, als er een grote cruiseboot de haven invaart. Hij kan er makkelijk langs. Toch komt de havendienst ons heel nerveus vertellen dat we onmiddellijk moeten vertrekken. Dan blijkt dat de cruiseboot wil draaien, precies op de plaats waar wij liggen en besluiten wij wijselijk om maar anker op te gaan. Mooie gelegenheid om ook eens verder te kijken.

We gaan naar Lagos, een uurtje varen, en vinden een plaatsje in de marina. Lekker lux. Water, elektriciteit en Wi-Fi op de steiger, zwembad, Pingo Doce (een zeer goed geoutilleerde supermarkt) op 5 minuten lopen en een stad met wat minder extreem toeristische uitstraling. Veel Engelsen en een enkele Nederlander hebben hier hun thuishaven. Het is goed toeven hier.

DSC04683Met een huurautootje verkennen we het groene achterland van de Algarve. Langs de Ribeira de Odelouca met citroen- en limoenplantages rijden we naar Monchique waar we ons de traditionele gastronomie laten smaken. Vooral de Assuadure de Monchique blijkt bijzonder lekker en eenvoudig te bereiden. Gaan we thuis ook proberen.

Terug via het hoogste punt van de Algarve (Foia, 902 meter), langs Silves, in de tijd van de Moren een belangrijke stad. Silves heeft nu nog steeds een voorname uitstraling. Maar de rivier is verzand en Silves is nu alleen nog maar bij hoog water per kano te bereiken.