Van Ponta Delgada naar Cherbourg, 1310 NM, 9 dagen

Cherbourg, donderdag 9 juli 2020.

Na een mooie tocht, gisteren aangekomen en meteen uitgebreid door de douane met 4 man sterk gecontroleerd. Ze vinden niets en besuiten dat we ingeklaard zijn en diesel kunnen tanken. We krijgen een ligplaats aan steiger Q.

Lanzarote Scheveningen (2)Bij vertrek uit Ponta Delgada was het weer druilerig. De verwachting was dat we veel motoruren zouden maken op deze tocht, maar al meteen na het verlaten van de haven kunnen we zeilen. Met veranderlijke en vlagerige wind gaat het onder Sao Miguel langs. Daarna blijft het voorpoedig gaan. De koers is noordoostelijk met de mogelijkheid om een tussenstop te maken in La Coruna of naar Fallmouth te gaan of naar Brest.

Na twee dagen, zeilen we onder het wolkendek uit en varen we in een warm zonnetje met wat mooi weer wolkjes. De stuurautomaat is de enige die werkt en ons op een koers van 35 graden aan de wind houdt.

Op de website worden we gevolgd door Tjebbe van de Minor. Hij heeft al gezien dat als we zo door varen we met heftig weer in La Coruna zullen aankomen. Daar ontwikkelt zich dan de Portugese Noord, die voor langere tijd zal blijven doorwaaien. Hij adviseert een meer noordelijke koers te varen. Dat doen we en daarna verwent Tjebbe ons elke dag met een wind- en weervoorspelling voor de komende dagen langs onze route.

Het is niet duidelijk of we in Engeland aan land mogen. Mogelijk moeten we daarna weer in quarataine bij aankomst in Frankrijk, Belgie of Nederland.  We sturen daarom een koers richting Brest.

Het zit ons mee, we voelen ons fit en er is een kans dat we in Brest verwaaid komen te liggen als we er stoppen, Dus we gaan door naar Cherbourg.

In het donker komen we langs de kanaaleilanden. Het waait heftig  en het tij loopt mee. Dat gaat hier zo hard, dat we in het donker niet door de Race van Alderney durven maar buiten om zeilen via Cap de la Hague  naar Cherbourg. Rond het middaguur komen we aan. Mede dankzij de sterke stroom rond de Kanaaleilanden zijn we bijzonder snel gegaan.